Európai Uniós Védjegy

Az európai uniós, úgynevezett Európai Uniós Védjegy (European Trade Mark, vagy ahogy korábban hívták: Közösségi Védjegy, azaz Community Trade Mark) nem egy nemzet területén, hanem az Európai Unióban ad jogi oltalmat, mintha az Európai Unió egy ország lenne. Egész Európai Unióra védjegybejelentést az EUIPO-nál (Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala; korábban: OHIM, azaz Belső Piaci Harmonizációs Hivatal) lehet tenni (Alicante, Spanyolország).

Abszolút kizáró okok

A közösségi védjegybejelentést – alaki vizsgálat után – az abszolút kizáró okok vonatkozásában vizsgálja meg az EUIPO, hasonlóan ahhoz, ahogy a Magyar Szabadalmi Hivatal vizsgálja a magyar bejelentéseket. Abszolút kizáró ok az is, ha csak egyetlen tagállam nyelvén nincs a megjelölésnek megkülönböztető képessége. Ilyen esetben a bejelentést elutasítják, de az az egyes tagállamokban nemzeti bejelentéssé alakítható.

Relatív kizáró okok

Az EUIPO a relatív kizáró okokat is kutatja, és a korábbi védjegyekről – alig használható – kutatási jelentést küld a bejelentőnek. Ez a kutatási jelentés azonban csak a korábbi elsőbbségű közösségi védjegyeket tartalmazza, a tagállamok nemzeti védjegyeit nem.

Bejelentés

Ha a bejelentő nem vonja vissza a bejelentést, úgy egy hónap múlva a megjelölést meghirdetik, közzéteszik. A bejelentés és a közzététel között általában 5-6 hónap telik el. Ezután kezdődik a 3 hónapos felszólalási időszak. A védjegy megadása ellen egy korábbi védjegy jogosultja szólalhat fel, amelyhez be kell csatolni a bizonyítékokat. Korábbi védjegy alatt nem csak a közösségi védjegyet, hanem a nemzeti védjegyeket (összesen mintegy hárommillió darab) is érteni kell. A felszólaló öt évnél régebbi védjegye esetén bizonyítani kell annak használatát is. A felszólalás során megegyezési lehetőség is van. A költséget általában a vesztes fél fizeti.

Amennyiben nem érkezik felszólalás vagy sikertelen, úgy a védjegyoltalmat bejegyzik a lajstromba. A védjegy törlésére – törlési eljárás keretében – természetesen később is van lehetőség. Az Európai Uniós Védjegy díja relatíve kedvező. Mindezekről részletesen a www.vedjegy.eu lapunkon olvashat.

Európai Unió országai
Az Európai Unió jelenlegi területe (28 ország, kb. 500 millió lakos) egyben az Európai Védjegy oltalmi területe

gototop home