Formavédelem – Formatervezési mintaoltalom

A formavédelmet pontosan formatervezési mintaoltalomnak nevezzük. Korábbi neve ipari mintaoltalom volt. Amíg a szabadalom a műszaki megoldást védi, például egy televíziókészülék “belsejét”, addig a formatervezési mintaoltalom a formatervező alkotását, például egy televíziókészülék esetén annak dobozát, “külsejét”, külső jellegzetességét védi. Ebből következik, hogy a két oltalom egymással párhuzamosan is fennállhat bizonyos termékek esetében.

Bármely ipari, kézműipari termék, termék-rész vagy termék-készlet oltalmazható, beleértve a csomagolást, grafikai jeleket, karaktereket, számítógépes ikonokat, képernyő grafikákat. Kétdimenziós is lehet a minta. A felhasznált anyagok sajátosságainak és a színeknek is lehet szerepük. A lényeg, hogy a minta világszinten új és egyéni jellegű legyen. Egyéni a minta, ha a “tájékozott használóra” bármely korábbi mintától eltérő összbenyomást tesz. A formatervezési mintaoltalom a “tényleges mintánál” szélesebb körben véd: kiterjed a védelem azokra a mintákra is, amelyek tájékozott használó számára nem tesznek eltérő benyomást. Így csekély változtatás még nem elegendő a mintaoltalom megkerülésére.

A gyakorlatban – a szabadalomnál lényegesen olcsóbb – formavédelemmel látnak el olyan kisebb termékeket is, amelyeket ugyan nem látott formatervező, de a kialakítás nem feltétlen következik a műszaki megoldásból. A termék műszaki megoldásával természetesen összefügghetnek a külső jellegzetességek. Az oltalmazandó terméknek, termék-résznek a használat során láthatónak kell lennie, de valójában nincs esztétikai kritérium az oltalmazhatóság szempontjából.

A formatervezési minta a bejelentés (elsőbbségi nap) előtt nem juthat nyilvánosságra, de bizonyos esetekben van egy év türelmi idő a bejelentésre, nevezetesen, ha a bejelentő forgalomba hozza bejelentés előtt a terméket.

A sikertelen termékek mintegy 85 %-ában (!) a külső forma is okolható a kudarcért. A formatervezés az egyik legfontosabb marketing eszköz, amely segít eladni a terméket, amely utat nyit a piaci sikerhez, és amely megkülönbözteti azt a versenytársakétól. A sikerre azonban másoknak is fáj a foguk, ezért feltétlen ajánlott a jogi védelem.

A formatervezési mintaoltalmi bejelentéseknél a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (régebben: Magyar Szabadalmi Hivatal) újdonságvizsgálatot is végez. A védelem fénykép, vagy azt helyettesítő grafikai rajz alapján történik. A bejelentés elkészítése és a jogi képviselet díja lényegesen olcsóbb, mint szabadalmi bejelentések esetében. Amennyiben a bejelentéssel egyidejűleg más hasonló mintákat is védenének (pl. szériáknál), úgy azokra a díjazás kedvezményes. A minta öt évig érvényes, a bejelentés napjától számítva. Négy alkalommal további 5-5 évre hosszabbítható.

gototop home