ISIS védjegygondok: a terroristák és a pórul járt csoki márka esete

A szabadalmi blog egy korábbi cikkében is szó volt már arról, hogy ISIS védjeggyel mennyi termék és szolgáltatás elérhető: software, gyógyszergyártó cég, de akár még innovációs központ is. Az ISIS-ről azonban manapság más jut eszünkbe… Az elképesztő kegyetlenkedéseiről elhíresült szunnita terrorszervezet miatt most egy csoki gyártó vállalat kényszerült névváltoztatásra.

A belga csokoládévállalat ráadásul most másodszorra változatott nevet. Korábbi, ’Italo Suisse’ nevéről azért váltott az ISIS-re a brüsszeli cég, mert már nem volt közvetlen kapcsolata Olaszországgal vagy Svájccal, csupán alapítójuk még e helyeken tanulta mesterségét.

 

isis-csoki-vedjegy-2 Tovább…

Szabadalmi háborúk: a Samsung most épp a Microsofttal harcol

A Samsung nem hajlandó fizetni az Android után

A gigászok harcában a számok is gigásziak. Egy milliárd dollárt keresett egy év alatt a Microsoft csak a Samsungtól az Androidhoz kapcsolódó szabadalmak licencdíjaival. A Samsung most nem akar többet fizetni, ahogy erről az Index már beszámolt. Ettől függetlenül a Microsoft kiválóan megélhetne csak a licencdíjakból is. Még mondja azt valaki, hogy nem érdemes szabadalmaztatni!

android-szabadalmi-háború Tovább…

Az Apple javára döntött a Curia

germanapple2014. július 10. Az Európai Unió Bírósága Luxembourgban az Apple Inc. contra Német Szabadalmi- és Védjegyhivatal ügyben az amerikai konszern javára döntött.

A döntés lényege: az „Apple” mintaüzletéhez hasonló üzlethelyiségek belső kialakításának ábrázolása bizonyos feltételek mellett védjegyként lajstromozható.

A bíróság döntését itt olvashatja.

Tovább…

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság határozata: elvont ötlet nem szabadalmaztatható

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság egy fontos szabadalmi kérdésben döntött (Alice Corp. Pty. Ltd. vs CLS Bank Int’l). Az Alice négy szabadalmi kérelmet nyújtott be. A Bíróság megállapította, hogy a módszer, a rendszer és a számítógép által olvasható médium esetében az Alice négy szóban forgó találmánya nem szabadalmaztatható, mert a cég arra törekedett, hogy egy „elvont ötletet” leplezzen velük. Az ítélet arra épít – sőt, bizonyos értelemben világossá is teszi az amerikai szabadalmi törvény jogi precedens által is alátámasztott alapvető tételét – hogy nem lehet „elvont ötletet” szabadalmaztatni.

Tovább…

Mikor száguldhatunk a „szabadalmi szupersztrádán”?

Kétoldalú szabadalmi egyezmények segítenék a gyorsabb szabadalmaztatást. Valóban segítenek?

A PPH rövidítés az angol Patent Prosecution Highway kifejezés kezdőbetűiből alkotott rövidítés, magyarra „szabadalmi szupersztrádaként” fordíthatjuk. Az egységes EU szabadalom mellett ezt az új fogalmat is meg kell tanulnunk. A PPH szabadalmi egyezmény kétoldalú megállapodáson alapuló együttműködést jelent a résztvevő nemzeti, illetve regionális szabadalmi hivatalok között. Az eljárás külön kérelemre indul, és lehetővé teszi a bejelentők számára a gyorsabb szabadalmi vizsgálatot. Mindez úgy lehetséges, hogy az egyes hivatalok figyelembe veszik, és elfogadják a partner hivatal által már elvégzett munka eredményét.

Tovább…

Oldalt is görgethető okostelefon – újdonság a Facebooktól

Ismét felröppent a hír, miszerint a Facebook informatikai cégekkel társulna, hogy végre előrukkolhasson egy saját okostelefonnal. 2010 óta rebesgetik a médiában, hogy már csak hardverfejlesztőkre van szükség a projekt kivitelezéséhez.

3D-Facebook-Logo-Wallpaper-Background-1024x576

Tovább…

Úthengerrel herélte ki az Apple Steve Jobs egerét:

Szuperlapos touchpad szabadalommal debütál júniusban az új MacBook Air

macbook

A napokban ráncfelvarráson eset át a MacBook Air, de ez ne tévesszen meg senkit, ez még a régi gép. Készül viszont már az új is, sőt feltehetőleg még az idén debütál. Az új MacBook Air 12″-os lesz, és az eddigieknél is laposabb. A vékonyítást egy új szabadalom is segíti.

Tovább…