Szabadalomkutatás

Már a műszaki fejlesztés kezdeti lépéseinél végezzünk szabadalomkutatást, pontosabban a technika állását feltáró kutatást. Ehhez előnyös a nyelvismeret, ezen belül az angol nyelv középfokú ismerete. A műszaki információk 80 %-a kizárólag szabadalmi iratokban jelenik meg. Az Európai Unió cégei évente mintegy 60 milliárd eurónyi (!) felesleges műszaki fejlesztést végeznek el olyan dolgok “feltalálására”, amelyet más már kitalált, és amely megfelelő információk birtokában megtakarítható lett volna.

Ne ijedjünk meg, ha találtunk hasonló megoldást, vagy az ötlet már másnak is eszébe jutott. Ötlet önmagában amúgy sem védhető, csak konkrét megoldás, olyan tágan, amilyen tágan csak lehet. A szabadalomkutatás további előnye, hogy nagyon sok fejlesztési ötletet nyerhetünk mások hasonló találmányaiból. Szabadalmi, használati mintaoltalmi bejelentésnél kötelező alaki kellék a technika állásának bemutatása.

A szabadalomkutatást linkajánló részünkben lévő, a mintegy 80 millió szabadalmi iratot tartalmazó “Espacenet” adatbázisával végezzük, ahol angol kulcsszavak segítségével kutathatunk. A kutatás során feltétlen gyűjtsük ki a találmányunkhoz akár csak távolról hasonlító megoldások (5-10 db) kivonatát és lajstromszámát. Kutatást azonban csak olyan mélységig érdemes rendelnünk, amely a szabadalmi bejelentés “technika állásának” feltárásához szükséges. Az “autentikus” kutatást mindig az adott szabadalmi hivatal végzi, amely – a kutatásban meglévő szubjektivitás miatt – adott esetben teljesen eltérhet egy másik szabadalmi hivatal ugyancsak “autentikus” szabadalmi kutatásától.

Akinek nincs internetes hozzáférése, az személyesen keresheti fel a Magyar Szabadalmi Hivatal Ügyfélszolgálatát/Szabadalmi Tárát, amely segítséget nyújt Budapest V. ker. Akadémia u. 21. alatt.

Természetesen irodánk is vállal szakszerű szabadalomkutatást. A szolgáltatást a technika állásának feltárásához szükséges mértékben, nemzetközi standard figyelembe vételével, az elektronikusan elérhető szabadalmi iratok között végezzük, világszinten. A kutatáson túl a talált iratokat fel is dolgozzuk. A legközelebb álló megoldásokat – szükség szerint – vagy az egyidejűleg megrendelt szabadalmi leírásba illesztjük, vagy külön jelentésben foglaljuk össze. A feldolgozott eredmény így lényegesen használhatóbb, mint a hatóságok által nyújtott találati lista. A szolgáltatást általában 3 hét alatt teljesítjük. A díj általában nem több, mint 210 eFt + ÁFA. Megbízáshoz elengedhetetlen a kellő mélységű adatszolgáltatás, mert a 80 milliós adatbázisban csak akkor lehet megtalálni a legközelebbi találmányokat (azaz a “technika állását”), ha ismerjük a megoldást. Ezért is fontos, hogy a kutatást szabadalmi ügyvivő végezze, aki esküvel és törvénnyel kötelezett a titoktartásra. Szabadalmi bejelentés előtt fokozottan ügyeljünk arra, hogy kit informálunk találmányunkról. Maximálisan csak az erre hivatott szabadalmi ügyvivőkben bízhatunk.

A szakszerű szabadalomkutatás segíti elő, hogy a találmányunk jogi oltalmát leíró szabadalmi igénypont minél nagyobb területet fedhessen le, ugyanakkor az ne ütközzön már publikált, így újdonságrontó találmányba. Amint az ábrán is látható, az igényelt oltalmi kört akkor lehet optimálisan meghatározni, ha már a bejelentés előtt ismerjük a találmány tárgykörébe eső, korábbi szabadalmi publikációkat.

Szabadalomkutatás

gototop home