Védjegykutatás

A védjegybejelentések előtt javasoljuk védjegykutatás elvégzését vagy elvégeztetését. Pontos (kb. 95 %-os) védjegykutatást külön megbízás alapján Irodánk is vállal. Kb. 70-80 %-os pontossággal azonban magunk is végezhetünk kutatást az Interneten keresztül. Viszonylag hosszú határidővel, de szerény díjért az MSZH is vállal védjegykutatást (hatósági garancia nélkül), a Magyarországon érvényes védjegyek között.

A házilagos kutatás elvégzésére javasoljuk a Hivatal “e-kutatás” adatbázisát, az Európai Unió védjegy- adatbázisát, illetve a WIPO nemzetközi védjegy-adatbázis használatát.

A magyar hivatali adatbázis több-kevesebb pontossággal a nemzeti úton bejelentett védjegyeket és a már közzétett védjegybejelentéseket tartalmazza, továbbá a nemzetközi úton bejelentett mintegy 150.000 darab védjegy adatait is magába foglalja. Ez utóbbiak pontos érvényességéről azonban nem ad felvilágosítást (azt a WIPO honlapján lehet ellenőrizni).

Az Uniós csatlakozás óta az európai uniós védjegyek is érvényesek hazánkban, így ennek kutatását is érdemes elvégeznünk az OHIM honlapján. E felület sajnos angol nyelvű, de a lap jobb felső sarkában más nyugati nyelvet is választhatunk.

Segítségül lehet még az EU egyik szerve által összeállított adatbázis, mely a magyar védjegyeket is tartalmazza, továbbá elég sok EU tagország védjegye megtalálható az EU védjegyek és a nemzetközi (WIPO) védjegyek mellett.

A védjegykutatást az azonossági vizsgálaton, tehát a konkrét szóösszetétel keresésén túl a hasonló szavakra is el kell végezzük. Bejelentendő védjegyünkre ugyanis a hozzá hasonló védjegyek is veszélyesek lehetnek. Ha hasonló védjegyet találunk, úgy meg kell nézzük, hogy az milyen áruosztályokba van bejelentve, illetve, hogy a védjegy valóban érvényes-e. Ez az összehasonlítás már szakértelmet kíván, ezért, ha megengedhetjük magunknak, célszerűbb a védjegykutatást szakemberre bízni.

Ha csak egy rövid, egyszerű ellenőrzést óhajtunk, akkor az a www.nevado.hu lapon végezhető el. Itt csak azonosságra kutathatunk, a kutatás azonban a védjegyeken túl a domainekre és a cégnevek vezérszavára is kiterjed. Hasonló egyablakos kutatást végezhetünk több európai ország adatbázisában az európai védjegyekről szóló vedjegy.eu honlapunk kutatási részén.

Védjegykutatás különösen az EU Közösségi Védjegyek bejelentése előtt indokolt. Ez a regionális védjegy ugyanis egyformán érvényes minden EU országban, ebből következően elég a megsemmisítéséhez vagy elutasításához, ha a tagállamok egyikében ütközik egy korábbi védjeggyel. Itt csupán a kockázatok mérséklésére törekedhetünk, teljességre nem. Maga az EU Védjegy Hivatala is csupán a közösségi védjegyek adatbázisát (és külön díj fizetése esetén néhány EU tagállam nemzeti védjegyadatbázisait) kutatja a bejelentés után. Irodánk a reális áron elérhető legszélesebb körben végez kutatást. Ez kiterjed a nemzetközi védjegyekre, az EU Közösségi Védjegyekre, továbbá több mint 10 tagállam nemzeti védjegyeire. A kutatást részben fizetős szolgáltatás igénybevételével végezzük, általában egy hét alatt. A védjegykutatást saját fejlesztésű szoftverünk támogatja. A védjegykutatás nem csak azonosságra, hanem a névvel összetéveszthető nevekre is kiterjed. Ábrára nem kutatunk, de a talált hasonló nevek logóit, ábráit csatoljuk. E kutatást akkor is ajánljuk, ha új termékünknek keresünk nevet, és magunk már meggyőződtünk arról, hogy a név feltehetőleg egyedi.

gototop home